lauantai 1. helmikuuta 2014

Valkea voima; Huumeäidin tarina

Huhtikuun 20. 2013 - jonnanlukunurkkaus
Luin viime syksynä Karin Mäkelän omaelämänkerrallisen kirjan Valkea voima; huumeäidin tarina. Tässä kirjan esittelyteksti kirjaston sivuilta, jotta saatte parhaimman kuvan kirjan sisällöstä:
Nuori pariskunta kuulee iloisen uutisen perheenlisäyksestä ja varaa ajan neuvolaan. Sydänäänet ovat vahvat, mutta yhtäkkiä lääkäri ilmoittaa varaavansa ajan aborttiin. Syy on selvä: tulevat vanhemmat ovat huumeriippuvaisia. Tyrmistynyt pari ei suostu ehdotukseen - he päättävät unohtaa huumeet ja pitää lapsen.

Karin Mäkelän omakohtainen kertomus huumeista ja äitiydestä alkaa raskausuutisesta ja päättyy 16 vuotta myöhemmin esikoisen itsemurhaan. Alussa nuorten vanhempien elämä sujuu normaalisti, mutta pikku hiljaa huumeriippuvuus ja rikokset palaavat ja sekoittavat lapsiperheen arjen. Sukulaisperhe tulee yllätysvisiitille, kun olohuoneessa sahataan haulikkoa lapsen leikkiessä lattialla. Kun esikoinen ja alle vuoden ikäinen pikkusisko otetaan huostaan, vanhemmat suistuvat huumekierteeseen. Kolmannen lapsen syntymä katkaisee käytön hetkeksi, mutta kun tämäkin otetaan huostaan, vuodet kuluvat piikki käsivarressa, vieroituksessa ja vankilassa. Vasta kun esikoispojan itsetuhoinen käytös herättää äidin huolen, oma huumeidenkäyttö jää taka-alalle.
Mitä tehdä, kun riippuvuus pakottaa äidin piikittämään? Miten pitää yhteyttä rakkaisiin lapsiin näyttämättä heille huonoa esimerkkiä? Kuinka voittaa lasten luottamus takaisin tyhjien lupausten jälkeen? Mäkelä kuvaa huumeriippuvuuttaan ja suhdetta lapsiinsa riipaisevan rehellisesti. Kaunistelematon kertomus kuvaa tämän päivän suomalaisen yhteiskunnan nurjaa puolta ja avaa lukijalle huumeita käyttävän äidin nurinkurisen ajatusmaailman - narkomaanin on helppo uskotella itselleen, että lapset eivät kärsi äidin huumeriippuvuudesta.
Tämä kirja herätti minussa hyvin ristiriitaisia ja monipuolisia tunteita. Kiukkua, sääliä, surua, uskomattomuutta, ärtymystä. Mutta kirja on hyvä, ja ehdottomasti lukemisen arvoinen. Se on vaikuttava ja puhutteleva. Elämä voi olla niin erilaista…ja mikä sitten johtaa kenenkin ihmisen kohdalla mihinkin. Kirjassa on sivuja 196, sen lukee nopeasti ja se on ilmestynyt 2011.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...