lauantai 1. helmikuuta 2014

Susi sisällä

Lokakuun 15. 2010 - jonnanlukunurkkaus
Sain juuri luettua Tiina Lymin esikoiskirjan Susi sisällä. Olen Yösyötön jälkeen lukenut vain ulkomaalaisten kirjoittamia kirjoja, joten oli mukava lukea suomalaista kirjallisuutta taas, ja vieläpä suomalaisen näyttelijän kirjoittamaa kirjaa.
Anopilleni tulee Kotivinkki lehti, ja aina sen luettuaan hän antaa lehden minulle. Kotivinkissä on palsta “kaikki kotona” joka sisältää pieniä artikkeleita aiheista ajankohtaiset, viihde, kulttuuri, tapahtumat ja ihmiset. Tämän palstan lukeminen on tuonut minulle monta hyvää lukukokemusta, pari ei niin hyvää myös (mutta niitäkin tarvitaan), ja muutamia kulttuurikokemuksiakin. Susi sisällä ei ollut kuitenkaan tällä palsatalla, mutta Kotivinkissä kylläkin. Kotivinkissä on silloin tällöin isoja juttuja kirjailijoista ja monesti varsinkin jonkun esikoiskirjasta. Tiina Lymin esikoisteoksesta oli iso artikkeli ja sitä lukiessani tuli tunne, että tuo kirja on luettava. Ensinnäkin siksi, että se on suomalaisen näyttelijän kirjoittama ja aihe vaikutti mielenkiintoiselta, miten joku selviää pettämisestä ja näkökulmana on sekä pettäjä ja että petetty. Vilahtaapa siellä myös pieni reagointi sellaisenkin ihmisen näkökulmasta jonka kanssa pettäjä on pettänyt.
Kyseessä on maailman ihanin ja täydellinen aviomies ja kahden lapsen isä Vesa. Vesalla on vain yksi huono puoli, joka selviää Vesan vaimolle Tuulalle uskomattomalla ja järkyttävällä tavalla, kauniina keväisenä sunnuntaiaamuna, Helsingin Sanomista. Totuus selviää samalla myös kaikille Hesarin lukijoille ,joka sisältää myös pariskunnan lähipiiriä. Mitäs siinä sitten selittäisi? Kun Tuula kovien pohdiskelujen, itkujen ja tunteiden tutkiskelun jälkeen on valmis siirtämän tapahtuman Ö-mappiin, Vesa haluaa että Tuula saa tietää koko kamalan totuuden, ja kertoo että tämä yksi hesarinainen ei olekaan ainoa syrjähyppy, vaan naisia on ollut sadasta kahteensataan. Vesa ei vain pysty vastustamaan kauniita naisia, eikä hillitsemmän itseään. Vesa kärsii jokaisesta naisesta, päättää lopettaa, mutta ei pysty vaikka rakastaa Tuulaa ja lapsiaan. Niinpä niin…
Sekä Vesalla että Tuulalla alkaa prosessit, hyvin erilaiset, joiden tarkoituksena on saada elämä kuntoon. Vesa elättelee toivoa että kaikki menee vielä hyvin, toivoo parantuvansa ja Tuula ei pysty näkemäänkään miestään. Lapset ovat ikävässä elämäntilanteessa mukana, ja kirja antaa myös hyvän kuvan siitä, mitä 9- ja 5-vuotias kokevat ja mitä heidän mielissään ja sydämissään liikkuu.
Jotta kirja ei olisi tylsä, on siinä mukana myös Vesan ja Tuulan lähipiiriä ja siihen kuuluvien ihmisten pari-ja ihmissuhteiden dramatiikkaa. Kirjan aihe on synkkä ja ikävä, mutta siinä on myös hauskaa huumoria ja koomisia kohtauksia. Susi sisällä etenee vauhdikkaasti ja on tapahtumarikas. Sivuja kirjassa on vain 223, joten sen lukee nopeasti. Kirjoitusvirheitä kirjassa oli ihmeen paljon, ja se hieman häiritsi minua.
Susi sisällä on esitetty myös näytelmänä Tampereen Työväen Teatterissa vuonna 2009. Tiina Lymi ohjasi näytelmän itse käsikirjoituksensa pohjalta. Harmittaa ettei sitä esitetä enää, olisin mielelläni mennyt katsomaan.
Mutta kiitos siis anopilleni, joka uskollisesti tilaa Kotivinkkiä. Ilman anoppia ja kotivinkkiä tämäkin hyvä kirja olisi mennyt sivu suun :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...