lauantai 1. helmikuuta 2014

Tunisialainen tyttö

Toukokuun 9. 2012 - jonnanlukunurkkaus
Heräsin lauantaiaamuna herätyskellon ilkeään ääneen. Olin luvannut lähteä ystäväni Sinin kanssa aamulenkille. Ulkona näytti harmaalta ja synkältä. Siinä aamutoimia tehdessäni koirat pyörivät jaloissani vähän laiskasti ja nauroin itsekseni, että jos minäkin olen vähän uninen vielä, on kyllä koiratkin :) Juuri kun olin alkamassa pukemaan ulkovaatteitani, ulkona alkoi sataa. Etsin kännykän ja Sini oli juuri laittanut viestiä jos lenkkeilisimmekin alkuviikosta kun ulkona sataa. Lenkin peruttua mietein noin puoli minuuttia pesisinkö pyykkiä ja vaihtasin verhot vai lukisinko kirjaa…Muutamaa päivää aiemmin kirjastosta haettu kirja vei voiton :) En ollut vielä aloittanutkaan sen lukemista, joten nyt olisi hyvää aikaa.
Kirja on ohut ja sivuja on vain 63, sen nimi on Tunisialainen tyttö ja sen on kirjoittanut vuonna 1983 syntynyt Lina Ben Mhenni. Jotta saisitte parhaimman käsityksen kirjasta, kirjoitan tähän osan kirjan takakannen tekstistä:
Keväällä 2011 Tunisian hallituksen vastainen oppositio levisi ennen kaikkea Internetissä. “Kyberaktivisti” Lina Ben Mhenni, 27, on yksi heistä, jotka nousivat omalla nimellään vastustamaan hallitusta sosiaalisen median avulla.
Teos pohjaa Ben Mhennin blogikirjoituksiin, joissa hän käsittelee mm.naisten oikeuksia ja median vapautta. Arabikevään aikana hän matkusti ympäri maata dokumentoimassa vallankumouksen vaikutuksia tavallisiin kansalaisiin. Tunisialainen tyttö on raportti hänen kokemuksistaan: siitä, mitä virallinen media ei uskaltanut tai voinut kertoa.
Kirja on kaikessa lyhykäisyydessään vaikuttava. Lina on kyllä hyvinkin omistautunut asialleen huomattavalla ja voimakkaalla kiihkolla, joka välittyy lukijalle erittäin hyvin. Tavallaan kirjassa yhdistyy monta mielenkiintoista asiaa/aihetta: vallankumous, ihmisoikeudet, naisten oikeudet, sosiaalinen media muun median kanssa, diktatuuri, nettikäyttäytyminen ja kaikkien näiden “voima” maailmassa ja elämässä ja toki tietysti Tunisiassa. Kirja olisi voinut olla pidempi, niin hyvä se oli ja koska aihekin on puhutteleva, mielenkiintoinen ja Lina Ben Mhenni osaa kirjoittaa todella hyvin.
Kirja etenee nopeasti, sen lukee helposti yhdellä istumalla. Koska kirja on lyhyt, se on vain pintaraapaisu kirjan aiheisiin, mutta antaa kyllä hyvän kuvan Tunisian tapahtumista vallankumouksen aikana ja Tunisian hallituksen epämääräisistä toimintatavoista ja maan johtoaseman tekemisistä.
Suosittelen ehdottomasti kirjaa luettavaksi ihan jo vaikka yleissivistyksenkin takia. On hienoa että nuori ihminen on rohkea ja ilmaisee avoimesti mielipiteensä ja toimii aktiivisesti periaatteidensa puolesta. Se ei ole helppoa varsinkaan kyseisessä yhteiskunnassa ja on aiheuttanut varmasti pelkoa myös oman henkensä menettämisestä. Tunisialainen tyttö on tuore kirja, tänä keväänä ilmestyi suomenkielinen versio, mutta jo viime kesänä alkuteos ilmestyi ranskankielisenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...