tiistai 17. lokakuuta 2017

Romanialainen prinssi

Romanialainen prinssi on Tapio Puhakan esikoiskirja ja trilogian avausosa. Sain kirjan arvostelukappaleeksi ja sen on kustantanut Kirjokansi. Romanialainen prinssi on ilmestynyt jo viime vuonna ja sivuja siinä on 267.

Kirjassa eletään 1980-luvun Suomessa ja päähenkilönä on nuori mieshenkilö, joka on kieltäytynyt asepalveluksesta eikä ole suostunut myöskään aseettomaan palvelukseen. Määrättynä päivänä syksyn kääntyessä talvea kohti hän saapuu avovankilaan suorittamaan rangaistustaan palveluksesta kieltäytymisestä ja odottamaan päätöstä anotusta siviilipalveluksesta. Arki avovankilassa on työntekoa ja päähenkilö on saanut opiskeluoikeuden, joten hän saa jatkaa yliopisto-opintojaan lähes normaalisti vankilassa ollessaan. Hän tutustuu muihin vankitovereihinsa, hierarkiaan ja yrittää olla mahdollisimman neutraali ja huomaamaton. Vähän väliä nuoren miehen mieltä painaa vanhemmat, jotka ovat huolissaan ja ehkä vähän häpeissäänkin poikansa tuomiosta ja ylipäätään asepalveluksesta kieltäytymisestä. Koko asia on aiheuttanut paheksuntaa sukulaisissakin. Vanhempia ja sukulaisiaan tavatessaan vankila-aikana, tunnelma on jokseenkin nihkeä ja vaivautunut. Pitkän talven jälkeen usean vankilakuukauden jälkeen, päätös siviilipalveluksesta tulee ja mies pääsee suorittamaan palvelustaan mielisairaalaan, joka on taas omanlaisensa paikka.

Puhakan teksti on hyvin yksinkertaista ja suoraviivaista, todella helppoa ja nopeaa luettavaa. Kieli on erittäin hyvää. Pienet huumorin pilkahdukset piristävät kirjaa, sitä olisin ehkä kaivannut kirjaan enemmänkin, samoin ihmisten välisiä vuoropuheluita olisin toivonut enemmän vaikka avaamaan kirjan sisintä tarinaa. Nyt kirja jäi jokseenkin liian avoimeksi ja askeettiseksi, ainakin minulle. Liikaa jäi asioita lukijan itsensä päättelyn ja tiedon varaan. Tämäkin on varmasti silti hyvin lukijakohtaista, miten tällaiset asiat kokee. Mielenkiinnolla jään kyllä odottamaan jatko-osia, vielä ei viitattu mitä seuraavassa osassa tapahtuu tai millaisten asioiden parissa ollaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...