torstai 29. maaliskuuta 2018

Afroditen askelin

Eilen oli varsinainen lukupäivä. Ehdin pitkästä aikaan lukemaan oikein pidemmän kaavan mukaan ja luinkin yhden kokonaisen kirjan ja vähän toista kirjaa lisäksi. Harvinaista herkkua tällaiset lukupäivät 😊 Luin eilen kahdelta istumalta Anne Salovaaran viime vuonna ilmestyneen nuortenkirjan Afroditen askelin. Se on Salovaaran esikoisteos ja sen on kustantanut Nordbooks. Sivuja kirjassa on 133.

Afroditen askelin on kymmenen novellin kokoelma, joissa päähenkilöt ovat nuoria ja nuoria aikuisia. Teemoina ovat mm. pelot, vapaus, oman tiensä etsiminen ja itsestä päättäminen ja rakkaus. Novellit ovat lyhyitä, pari pidempääkin löytyy. Kaikki novellit sijoittuvat nykyaikaan, mutta kirjassa on yksi erityinen piirre, Kreikan mytologia. Novellit voi lukea sellaisenaan ja ne toimivat hyvin, mutta jos on tarkkaavainen ja tuntee Kreikan mytologiaa, huomaat yhtäläisyyksiä. Jos et tunne Kreikan mytologiaa, se ei siis haittaa, mutta jos kiinnostaa tietää yhtäläisyyksistä, kirjan lopussa epilogissa on listattu novellien nimet ja mihin Kreikan mytologiaan novelli liittyy. Pelkästään lukemalla ne saattaa jo ymmärtää mistä yhtäläisyyksistä on kysymys, jos ei, niin nopeasti googlaamalla ne löytyy. Itsekin googlasin muutaman vieraamman jutun. Ja tosiaan jos ei Kreikan mytologia tunnu omalta jutulta, novellit voi lukea muutenkin ja ne ovat hyviä. Ainoastaan yksi novelli oli kokonaan ja selkeä Kreikkaan ja mytologiaan liittyvä.

Novellit ovat helppolukuisia ja nopeatempoisia. Salovaara kirjoittaa hienoa sujuvaa kieltä ja koukuttaa kyllä lukijansa heti. Vaikka Afroditen askelin on nuortenkirja, se kyllä luontuu myös aikuiselle ihan hyvin. Pidin kirjasta ja sen teemat oli valittu hyvin ja monipuolisesti. Novelleista löytyy sekä iloa että synkkyyttä, puhuttelevuutta ja yllätyksiä. Hyvä lukukokemus ja vähän erilainen, erottuu positiivisesti joukostaan. Kiitos kirjailijalle kirjasta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...