perjantai 21. huhtikuuta 2017

Rikki revitty -ehjäksi rakastettu

Luin jokin aika sitten Satakunnan Kansasta jutun Marianne Karttisesta ja hänen viime vuonna ilmestyneestä runokirjastaan Rikki revitty- ehjäksi rakastettu. Juttu herätti mielenkiintoni ja varasin kirjan kirjastosta. Viime viikolla sain kirjan kirjastosta ja luinkin sen heti. Kirjassa on sivuja 119.

Rikki revity- ehjäksi rakastettu on Marianne Karttisen ensimmäinen kirja. Runokirja on elämänkerrallinen ja teemoina ovat vaikea parisuhde, seksuaalisuus, vastoinkäymiset, toipuminen ja tietyllä tavalla myös elämänhalu ja aika kun kaikki on hyvin. Kirja on jaoteltu yhdeksään eri osioon ja jokaista osiota edeltää pieni pohjustus mihin vaiheeseen Karttisen elämään ja mihin tapahtumiin runot liittyvät.

Runot ovat hyvän pituisia ja ne kiteytyvät hyvin aina otsikkoonsa. Otsikointi lisää lukijalle ymmärrettävyyttä, koska kun runot ovat omaelämänkerrallisia ja liittyvät aina johonkin tapahtumaan tai tunteeseen niin kaikki ei olisi muuten niin selkeää ulkopuoliselle lukijalle. Runoissa on seksuaalisuus ja erotiikka vahvasti läsnä. Samoin tunteet ovat vahvana elementtinä läpi koko kirjan. Rikki revitty - ehjäksi rakastettu runokirjan kannet ovat todella kauniit ja onnistuneet.

On hienoa että Karttinen on saanut purettua tunteitaan ja kokemuksiaan runoiksi ja hänen kokemuksensa tulevat kyllä lukijalle hyvin esiin. Kirjaa lukiessa ja sen jälkeen oli sellainen päiväkirjamainen olo. Runot antavat paljon varmasti kirjoittajalle itselleen ja ehkä samankaltaisia asioita kokeeneelle lukijalle, mutta itselleni tämän kirjan runot eivät tehneet kovinkaan suurta vaikutusta. Karttisen elämäntarina on kyllä mielenkiintoinen ja vaikuttava, mutta jotenkin runonmuoto ei tuonut sellaista lukuelämystä mitä olisi tarina voinut antaa. Arvostan kyllä Marianne Karttisen rohkeutta ja uskallusta julkaistessaan omat kokemuksensa mitään muuttamatta, se on aina ihailtavaa. Toki runot ovat myös aina haastavia siinä mielessä, että jokainen lukija ymmärtää ja "analysoi" ne omalla tavallaan. Runojen ymmärtäminen ja avautuminen lukijoille on hyvin yksilöllistä, paljon on varmasti kiinni persoonasta. luonteesta, omista kokemuksista ja muista erilaisista tekijöistä. Mutta tällaisia tuntemuksia ja ajatuksia tämä kirja herätti minussa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...