tiistai 8. syyskuuta 2015

Muistilabyrintti

Aina kun kysytään suositeltavaa kirjaa, minun on vaikea valita yhtä. Siispä minulla on lista, ja nyt täytyy sanoa että listaan tuli elokuussa yksi kirja lisää. Arttu Tuomisen Muistilabyrintti pääsi tälle listalle samalla hetkellä, kun viimeisen sanan sain kirjasta luettua. Muistilabyrintti on ilmestynyt tänä vuonna ja siinä on 444 sivua.

Arttu Tuominen on porilainen esikoiskirjailija. Muistilabyrintin tapahtumat sijoittuvat Poriin ja sen rajanaapuriin Ulvilaan. Tähän heti aluksi on pakko sanoa, että olen tosiaan alkuperäinen Porilainen, mutta reilut seitsemän vuotta olen asunut Ulvilassa. Mikäs sen hienompaa, kuin lukea kerrankin kirjaa joka sijoittuu tuttuakin tutumpiin maisemiin. Tämä tuo kirjaan ihan erilaisen tuntuman kun paikat ovat tuttuja. Kun kyseessä on vielä dekkari, kotiseutujen jännittävät tapahtumat tuovat jännityksen iholle asti.

Kirjassa on kolme päähenkilöä. Ensimmäisenä Porin poliisin väkivaltayksikön ylikonstaapeli Janne Rautakorpi, joka on 15 vuoden takaisen onnettomuuden jäljiltä kroonisten kipujen ja ruhjoutumisen riuduttama, mutta erittäin hyvä ja taitava poliisi. Toisena poliisikokelas, entinen huippuyleisurheilija Liisa Sarasoja, joka tempaistaan omaksi ja muiden yllätykseksi, järjestyspoliisin puolelta väkivaltayksikköön. Kolmantena Ulvilan terveystarkastaja Jarkko Kokko, joka hyvään tahtiin hukuttaa murheitaan ja työpaikkaansa alkoholiin.

On kuuma toukokuu vuonna 2012. Porissa ollaan rajujen mielenosoitusten pyörteissä, kun paikallisen teollisuusneuvoksen patsasta vaaditaan siirrettäväksi pois Liisantorilta. Kirjurinluodon Pelle Hermannin leikkipuiston viemärikaivosta löytyy naistoimittajan ruumis. Ulvilan Harjunpäänjoen uimarannat ovat suljettuja bakteerilöydösten takia ja joessa alkaa virrata kuolleita kaloja. Tätä kaikkea aletaan selvittelemään pala palalta, ja tapahtumat alkavat karusti avautua.

Muistilabyrintti on todella hyvä dekkari! Arttu Tuominen on saanut kirjastaan monipuolisen ja mukaansatempaavan, jota rikastuttaa todella hyvin luodut mielenkiintoiset henkilöhahmot. Yllättävät, nopeat juonenkäänteet pitävät lukijan otteessaan ja saavat lukijan viivyttämään nukkumaan menoaan vielä yhden ja vielä yhden sivun tai jopa luvun verran :) Ennen kirjan aloittamista mietein mahtaako olla liikaa tapahtumia yhteen kirjaan, mutta sujuvasti kaikki sulautuivat selkeäksi kokonaisuudeksi. Jännitystä kirjassa riittää tasaisesti koko kirjan ajan, loppujännityksen huipennukseen asti.

Porissa oli 20.08.2015 ensimmäistä kertaa Porin Kirjojen Yö-tapahtuma, ja Arttu Tuominen oli siellä järjestetyssä "Murha kaupungissa" keskustelussa toisen kirjailijan Tuula-Liina Variksen kanssa. Heitä haastateltiin ja he kertoivat kokemuksiaan mm. kirjoittamisprosessista. Olin seuraamassa tätä keskustelua, joka oli mielenkiintoinen. En ollut silloin vielä lukenut Muistilabyrinttia kokonaan, vaan ensimmäisen kolmanneksen, mutta oli silti todella mieluisaa kuulla Arttu Tuomisen kertovan kirjastaan. Keväällä on luvassa jatkoa Muistilabyrintille, sitä odotellessa!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...