torstai 12. toukokuuta 2016

Frau

Luen aika monipuolisesti, mutta harvakseltaan historiaa ja vielä harvemmin sotahistoriaa. Sota-aiheiset kirjat ja elokuvat ovat aina olleet minulle haastavia, koen sodan kovin ahdistavana. Jos joskus jotain sotiin liittyvää elokuvaa katson tai luen kirjaa, se jää uniini painajaisina. Ainoa sotaan liittyvää, mitä luen tai katson ilman ahditusta,on lotista ja heidän työstään kertovia kirjoja tai elokuvia, se kiinnostaa kovasti.

Lukupiirissä jossa käyn, esiteltiin huhtikuussa Terhi Rannelan tänä vuonna ilmestynyt Frau. Yllätyin jopa itse kun kiinnostuin tästä kirjasta! Kirjan naisnäkökulma ja kaunis kansi kirjassa varmasti edesauttoivat tätä kiinnostustani.

Frau on kuuluisan natsipyöveli Reinhard Heydrichin lesken Lina Heydrichin tarina hänen ja puolisonsa elämästä. Lina palaa muistoissaan 1940-luvulle, jolloin hän eli loistokasta elämää onnellisena, käskynhaltijan vierellä, kunnes Reinhard salamurhattiin. Kirjassa käydään läpi myös salamurhan jälkeisiä aikoja seurauksineen. Reinhardin puolisona ja leskenä Lina sai osakseen suunnatonta vihaa ja uhkauksia. On kuitenkin myös asioita joita Line ei halua elämästään muistella tai ainakaan avautua niistä muille.

Rannela on kirjoittanut historiallisen romaanin, kuitenkin tositapahtumiin perustuen. Lina Heydrichin elämässä on myös mielenkiintoinen yhteys Suomeen. Lina nimittäin meni myöhemmin naimisiin uudelleen, suomalaisen Mauno Mannisen kanssa. Erityisen kiinnostavaa tässä avioliitossa on se, että Mauno Manninen oli Anni Swanin poika. Frau on todella hyvä ja mielenkiintoinen kirja. Se on omalla tavallaan hyvin vaikuttava ja ajatuksia herättävä. Rannela kirjoittaa taitavalla ilmaisulla, ja kirjan lukee kuin huomaamattaan. Kirjan luvut olivat selkeästi jaoteltu aikoihin, paikkoihin ja näkökulmiin, joten pysyi hyvin mukana eri vaiheissa.

Lukukokemuksena Frau oli minulle erinomainen ja vaikuttava. Onneksi otin kirjan luettavakseni!


1 kommentti:

  1. Tässä kirjassa oikein odotti, mitä seuraava luku tuo mukanaan. Taitavasti kirjoitettu, viihdyttäväkin vaikka aihe on synkkä. Ei mässäile kauheuksilla, mikä on plussaa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...